MarttiVaskonen Rahan vallasta kansan valtaan

Hyökkäysaseiden hyötysuhde olematon

  • Rahojen haaskaamistilaisuus Joensuussa elokuu 2018
    Rahojen haaskaamistilaisuus Joensuussa elokuu 2018

Armeijan ja sotilasliiton (Saksa) hyöty Suomen valtiorajojen muuttamiseen ja pinta-alan lisäämiseen on ollut haitallinen. Ainoa kerta kun Suomi itsenäisyytensä aikana on pitkä aikasesti laajentunut tapahtui 101 vuotta sitten neuvotteluissa, joita kävi Etelä-Suomea hallinnut Kansanvaltuuskunta. Suomi ja Venäjä perustivat selvittelykomitean, jonka työn tuloksena 1. maaliskuuta 1918 allekirjoitettiin sopimus Venäjän ja Suomen sosialististen tasavaltain välillä. Rajasopimuksella Suomeen liitettiin Petsamo, joka siihen mennessä ei ollut koskaan kuulunut Suomen alueeseen. Näin maamme sai yhteyden jäämerelle luottamukseen perustuvan diplomatian avulla. Suomi puolestaan luovutti Neuvosto-Venäjälle Inon linnakkeen, joka oli tärkeä Pietarin puolustuksen kannalta.

Petsamon alue menetettiin pysyvästi kahden hävityn ja yhden voitetun sodan jälkeen. Voitettu sota oli Lapin sota, joka päättyi huhtikuussa v. 1945. Näin saavutettu rauhan tila loi Suomelle täysin uuden tilanteen. Liittoutuneet kielsivät Suomelta hyökkäykseen tarvittavat  pommikoneet ja sukellusveneet. Maanpuolustukseen tarvittavia aseita sallittiin, mutta niiden määrää rajoitettiin. Siviileiden tehtäväksi jäi selvittää sotapolitiikan sotkut. Tätä manasi presidentti Juho Kusti Paasikivi, jonka päiväkirjat julkaistiin vasta 30 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. Viiveellä oli hyvä syy, koska “Suomen kansa ei olisi kestänyt totuutta”.

Totuutta ei Suomen kansa tunnu kestävän nytkään. Kuskin paikalle turvallisuuspolitiikassa on istutettu kenraalikunta, jonka perinteisiin kuuluu vähäinen ymmärrys talouspolitiikasta ja hyvä ymmärrys korruption tuomista henkilökohtaisista eduista. Perinteisiin kuuluu myös se, että kansalaiset siivoavat sotkut ja maksavat laskun. 

Hyökkäysaseisiin kuuluu hävittäjähankinnat, kansankielellä hornetit, joita on uskottavan puolustuksen nimissä ostettava tolkuton määrä. Ja ehdottomasti ne on varustettava ilmasta maahan ammuttavilla ohjuksilla. Ja ohjukset voi olla (tulee olla?) ydinkärjillä varustettuja. Ja ilmatankkausta on harjoiteltava yhdessä USArmyn kanssa, koska kauas on pitkä matka. Ja vaihtoehtoa tälle ei ole, koska se on trollien juttuja.

Olisiko syytä palata yläilmoista normaalin diplomatian ja vuoropuhelun tilaan ja hylätä kenraalikunnan voitontavoittelu?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Tarkoitatko siis että talvisodassa ja jatkosodassa Suomi ei olisi tarvinnut hyökkäysaseita itsenäisyytensä puolustamiseen.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kommarien mielestä kaikki aseet ovat ikäviä jos niillä voi vahingoittaa rauhaa rakastavan itänaapurimme sotilaita.

Terho Pesola

Eduskuntapuolueet osaisivat "Hornetteja, p.o. hornankoneita" jotain 120 ja muutaman kymmenen väliltä. Montako on sinun luku? 20, 30, 64 ?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Martti Vaskonen voisi esitelmöidä aiheestaan Putinin hallinnolle. Jos viesti menisi perille ja Venäjä luopuisi kaikista hyökkäysaseistaan ja -joukoistaan, eihän Suomessakaan enää mitään monitoimihävittäjiä tarvittaisi.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Suomen hyökkäysaseiden funktiona ei ole hyökkäyskäyttö, vaan luoda pelote Venäjän hyökkäystä vastaan.

Esimerkiksi Hornetteihin asennettavilla JASSM -ohjuksilla luodaan pelote sillä mekanismilla, että Suomi Venäjän hyökkäyksen kohteeksi jouduttuaan pystyisi noilla ohjuksilla tuhoamaan huoltokuljetuksia kaukana taistelulinjojen takana.

Tuota pelotetta Venäjä joutuu pohtimaan punnitessaan hyökkäämisellä saavutettavia hyötyjä ja tappioita. Eli rauhan ylläpitäminen on Suomen hyökkäysaseiden hankkimisen motiivina.

Maailma on paljon moniulotteisempi kuin miltä se äkkipäätä katsellen näyttää.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Otsikko on täysin väärä, muistelkaamme vaikkapa kahta kapitalistista roistovaltioita Venäjää ja Amerikkaa, niiden hyökkäysaseet ovat tuoneet paljon voittoja ja kunniaa hyökkääjille.

Toimituksen poiminnat