MarttiVaskonen Rahan vallasta kansan valtaan

Ilmastolakko Joensuussa onnistui hyvin

 • Ilmastolakko näkyi ja kuului Joensuussa
  Ilmastolakko näkyi ja kuului Joensuussa
 • Ilmastolakko Joensuussa onnistui hyvin
 • Ilmastolakko Joensuussa onnistui hyvin
 • Joensuu uusi Torilava sai ensiluokkaisen esityksen nuorilta
  Joensuu uusi Torilava sai ensiluokkaisen esityksen nuorilta
 • Kävelykadulla mennään
  Kävelykadulla mennään

Lasten ja nuorten Ilmastolakko Joensuussa näkyi ja kuului Lapset ja nuoret ovat kyllästyneet aikuisten välinpitämättömyyteen ilmastonmuutoksen torjunnassa. Aikuisilta vaaditaan tekoja, puheita on jo kuultu riittävästi. Mielenosoituksessa viesti kajahti ilmoille selkeinä vaatimuksina, kuten ”Nyt on pakko, ilmastolakko!” , ”Älä enää lennä, junalla voi mennä!”

Kulkue lähti Vapudenpuistosta ja kierteli keskusta-akselia pitkin koulujen kautta yliopistolle ja päättyi kauppatorille. Kahden tunnin reissu -10 C pakkasessa ei hyydyttänyt tunnelmaa vain päin vastoin. Tämän huomasi myös kulkuetta seuranneet ja kuvanneet kaupunkilaiset.

Katso video https://.be    Puolet julisteista oli tehty englanniksi. Tähän on varmasti hyvä syy. Kerskakulutus ja kehittyvien maiden luonnonvarojen sekä ihmisten hyväksikäyttö, on vahvasti sidoksissa kehittyneiden länsimaiden ideologiaan, uusliberalismiin. Ilmastolakkolaisten tukena oli myös sinne pyydettyjä aikuisia, eduskuntavaaliehdokkaita. SKP:sta (Suomen kommunistinen puolue) mukana oli Hannnu Ketoharju ja Martti Vaskonen. Muista puolueista ehdokkaat eivät mukana olleet. Se on harmillista, sillä nuorilla oli paljon asiaa.

SKP:llä on hyvä ohjelma ilmastomuutoksen pysäyttämiseksi https://www.skp.fi/eduskuntavaaliohjelma2019 Tavoitteeksi on asetettu ilmaston muutoksentorjunta ja ekologinen rakennemuutos. Siinä todetaan mm. näin: On luotava uusi taloudellisen kehityksen malli, joka ei uhkaa maapallon ekologista tuotto- ja kestokykyä. Se ei voi rakentua kapitalismin pohjalle, koska siinä tuotannon on irrottava talouden hallinnasta ja kasvun pakosta. Kestävän kehityksen talous perustuu energiaa ja luonnonvaroja säästävien teknologioiden kehittämiseen, resurssitietoiseen suunnitteluun, kierrätykseen, uusiutuvaan energiaan ja luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Paitsi että siihen vaikuttaa rikkaitten maiden syntyvyys, ei niinkään köyhien. Ja niidenkin syntyvyys laskee kun lapsikuolleisuus alenee, naiset saavat koulutusta ja ammatin ja vanhukset eläkkeen.
Tässä grafiikka päästöjen jakautumisesta: ihmiskunnan rikkain 10% (johon kuulumme) tuottaa 49% päästöistä, köyhin 50% ihmisistä alle 10 % päästöistä.
https://cdn.vox-cdn.com/thumbor/rHxrIRh7AT1NP9gJZS6jWNJJCpw=/0x0:950x691/920x0/filters:focal(0x0:950x691):format(webp):no_upscale()/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/8843943/oxfam_carbon_inequality.png

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Eikö siinä tapauksessa pidä alentaa syntyvyyttä myös rikkaissa maissa?
Intialaisen päästöt ovat henkeä kohti kolmasosa suomalaisen päästöistä. Intialaisia on 300 kertaa suomalaisten määrä. Siis Intian päästöt ovat 100 kertaa Suomen päästöjä suuremmat.
Suomessa missään kaupungissa ei ole niin saastunut ilma kuin joissain Intian kaupungeissa. Siellä paikalliset päästöt ovat pahempia.

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era Vastaus kommenttiin #4

Kenen päästöjä ne todellisuudessa on, jos ne kulutustavarat myydään suurimmaksi osaksi globaalissa pohjoisessa ja voitotkin valuu tänne?

Syntyvyyttä pitää kyllä alentaa juuri täällä, mutta Hitlerin keinoja ei kannata käyttää. Sellainen tuottaa pitkässä juoksussa baby boomin, "suuret ikäluokat", kuten aina sodan jälkeen.
Valistus riittää. Miesten kannattaisi laitattaa narut solmuun, säästyisi lapsenruokoilta eikä tarttis ostaa kortsujakaan. Ja alentaa kaikille sterilisaation alaikärajaa, nyt se on 30 vuotta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #4

"Intialaisen päästöt ovat henkeä kohti kolmasosa suomalaisen päästöistä."

Intiassa ei tarvitse asuntoja juuri lämmittää.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #6

Mutta elintason kasvaessa Intiassa ja muissa kehittyvissä maissa asuntojen jäähdytys yleistyy.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

SKP siivoamassa kapitalistiluokan roskia? Ja vielä ylpeilemässä siitä?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Voi poloisia aivan turhalla hiilihumpalla turrutettuja lapsia.

Toimituksen poiminnat